2012. november 30., péntek

A mi pénzünk

Nagyon sok mindent kellene kibeszélnünk, magyararcú barátaim. Ha már megváltoztatni nem tudjuk, legalább önthetnénk ki a lelkünket, milyen rossz nekünk. Siratóasszonyok módjára jajonghatnánk, milyen igaztalanul is bánt minket az élet. Ujjal mutathatnánk a felelősökre, akik miatt semmi sem sikerül.

A Birodalom még ezt a kis örömünket is elveszi.

Nézzétek meg, hogyan ragyog London, Párizs, Bécs vagy akár Hörselberg-Hainich. Van náluk Shopping City Süd és kisimult arcú konzumárok konzumálnak ott úgy, ahogy nekünk, magyar gyökerűeknek az nem adatott meg. A formális logika szabályai szerint mi következik abból, hogy ők konzumálhatnak, mi meg nem? Pedig ugyanolyan jók vagyunk, mint ők? Na, mi?

Semmi más nem következhet, mint hogy egy gigantikus szivattyúval tőlünk veszik el a sok jót.

Mi itt a periférián egy szörnyű átverés áldozatai vagyunk. Globálmédiával mossák az agyunkat - na jó, a ti agyatokat, nem az enyémet - a gazdagok, hogy akarjuk az ő vaskultúrájuk produktumait. Pedig mi olyan jól meglennénk magunk is; folyami öntéstalaj van, drága folyóink hozzák a vizet és a bütyökmag megterem a sívó homokpusztában is. Bütyökmagreszelés közben körbeülhetnénk a tüzet, mint szakrális parasztelődeink tették és pentaton balladákkal ijesztgethetnénk a kisdedeket. De nem, ezeknek vastűzhely kell, vasfridzsider és vaslapostévé. A fegyelem és a lemondás, ami 3000 éven keresztül fenntartott minket itt a Kárpát-medencében már nem divatos a mai huligánoknak. Magnóból bömböltetik a beatzenét és inkább a Birodalom pizzafutárai és szobalányai lesznek, mint hogy tíz körmükkel kaparják ki a sziklakeményre döngölődött agyagból a bütyökmagcserje gyökereit (merthogy eleink jól tudták, hogy az egész növény feldolgozható).

A szakralitás talapzatáról leszakított roncsmagyarok is Volkswagen Golfot akarnak azonban, a hozzá szükséges benzinnel. Így szivattyúzza ki a javakat innen a Birodalom, emiatt ragyoghat London, Párizs, Bécs vagy akár Hörselberg-Hainich. Korábban úgy állapodtunk meg, hogy amit elszivattyúznak innen, azt visszaadják készpénzben.

Ezt a megállapodást rúgja fel most a Birodalom. Nem akarják odaadni azt a pénzt, ami jár. A pénzt, ami igazából a mi pénzünk, nem valami ajándék.

Nem akarják megérteni az igazságunkat. Ez az igazi dráma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése