2010. november 2., kedd

Enyém

Egy a biztos. Ami az ENYÉM. Mindennél persze biztosabb, hogy ha meg is eszem, ami az enyém, mert az a biztos, amit megeszel. Bár Orbánból kinézem, hogy képes módosítani az Alkotmányt, hogy sebészi úton távolítsa el a rossz időkre félretett zsírpárnákat. Tehát az evés sem tuti módszer. Az azonban nem kérdéses, hogy jobb helyen van a jószág az én kamrácskámban, mint mindenki kényére-kedvére közterületen.

Megvilágítom egy tanmesével.

Volt egyszer egy tücsök és egy hangya. Mindkettő szorgosan dolgozott a mezőn és amit összehordtak, azt megosztották. Történt azonban, hogy a hangya talált egy törvényt, ami szerint nem kell megosztania, félre is teheti azt okosba. Akkor csak az ENYÉM lesz, mondta a hangya és így is tett. A mezei jószág harmadát nem osztotta meg, hanem eltette a kamrácskájába. A tücsök meg amilyen debil volt, továbbra is meghívta az asztalához a hangyát.

Telt-múlt az idő, megjöttek az őszi hidegek, dideregni kezdett a tücsök. Hanem akkor kezdett el igazán kellemetlenül dideregni, amikor látta, hogy a hangya továbbra is terített asztalnál lakomázik. Bekopogott a hangyához és a nyári közös evésekre hivatkozott. A hangya azonban kinevette. Tetted volna el te is a közösbe szánt jószág harmadát a kamrádba, akkor te is azt mondhatnád, hogy az ENYÉM. Te azonban hülyén megosztottad, így jártál. A tücsök csak dadogni tudott, de hát a közös? Hogy vehetted el a harmadát a közösnek, mint egy tolvaj? Tolvaj! - paprikázódott fel a hangya. Még hogy tolvaj! Velem van a törvény, amit csináltam, az mind szabályos volt, mondta és a tücsök orrára csapta az ajtót. Az pedig ágált, kiabált, egyre halkabban és halkabban, amíg végül meg nem fagyott.

Látta ezt a garázda katicabogár és azt mondta: én nem leszek olyan barom, hogy a Törvény előtt megfagyjak, alig egynéhány lépésre a falatoktól. Betört hát a hangyához, jól pofánverte és kipakolta a kamráját. Ezen annyira fellelkesült, hogy ment is tovább a másik hangyához, ott is betörte az ajtót, de felsült, a kamra üres volt.

Mert persze a másik hangyának volt annyi esze, hogy addigra melegebb országba menekítette a pénzét.

A tanulságot akkor hadd vonjam le a mérsékeltebb szellemi képességűeknek. Ha megoldod, hogy törvényesen kiveszel a közösből és külföldre menekíted, nem lesz gondod. Ha viszont próbálsz a szabályok szerint játszani, akkor megszívod.

Lehetsz tücsök, hangya vagy katicabogár, mindegy.

21 megjegyzés:

  1. A Fospumpa meg fogja hanyatni, mert annyira moho.

    VálaszTörlés
  2. Ez Mesteri volt KGB. Lehet mégis van értelme a blognak újra?

    VálaszTörlés
  3. A Fospumpa fogja léböjtkúrára a tücsköket, de ne engem.

    Biztos, ami biztos, ma megettem 50000 Ft értékű államkötvényt.

    VálaszTörlés
  4. Őrnagy, jönnek a sötétek, az emberek a kertjük helyett a számítógépüket baszkurálják, ilyenkor a blogigény megnő.

    A tirpákblog értelme azonban örök. Csak bizonyos évszakokban jobban látszik.

    VálaszTörlés
  5. KGB: ez jo otlet volt, a csokkeno allamadossag talan eltantoritja a Fospumpat attol, hogy meghanyassa magat. Mennyi allamkotvenye van meg? Amig rendszeresen bepuszilja oket, addig biztonsagban van.

    VálaszTörlés
  6. Látja KGB, ezért tartom én a Kajmán szigeteken a pénzemet. Fel a Nagy Honvédő Háborúra!
    Addig is míg győzünk, nem tart attól, hogy a Fospumpa magára uszítja gárdistáit, hogy megszabadítsa a megtakarításaitól? Nálam leteheti letétbe, igérem, visszakapja.

    VálaszTörlés
  7. bz249, inkább legyen az az államkötvény zsírpárnában, minthogy Orbán rátegye a kezét. Aztán ha a Shopping City Süd-ben vásárolni szottyan kedvem, akkor csak kikanyarítok a zsírpárnából és már ugrik is a polcról a miniatűr Lancia Thesis.

    VálaszTörlés
  8. Berija elvtárs, maga egy olyan megbízható alap, amiről a Mester írt?

    Nekem inkább aféle gengszternek tűnik.

    VálaszTörlés
  9. KGB, nem ezt vártam magától: tisztességes biztionsági szakembert összemosni a maffiával. Biztosíthatom, jók a kapcsolataim a Kajmán-szigeteken, bár egy kicsit drágán dolgoznak.

    VálaszTörlés
  10. Mármost nem értem, hogy az Orbán kezéből kimenekített megtakarításomat miért bíznám egy biztonsági szakemberre? Nekem egy racionális, Verseny és Piac világában jártas bankár kell.

    VálaszTörlés
  11. KGB: maga zsirparnan alszik? Es nem budosodik be?

    VálaszTörlés
  12. Ez a zsírpárna tiszta tőkéből van, államkötvényből növesztem. Maga az élő pénz, annak meg köztudomásúlag nincs szaga.

    VálaszTörlés
  13. KGB, ha ennyire ragaszkodik a bankárhoz, akkor menjen Madoffhoz.

    VálaszTörlés
  14. Madoff is visszanyerte volna a 2008-as zuhanast, ha nem keltenek korulotte hiszteriat.

    Madoff a populista bankarellenesseg aldozata.

    VálaszTörlés
  15. A Madoff ugye az a Part amelyik Hos Lajost jelolte miniszterelnoknek? Mondjuk ok tenyleg az ostoba bankarellenes hiszteriaba buktak bele, meg abba, hogy elfogyott a zse.

    VálaszTörlés
  16. Nem, Madoff az a bankar, akinel a nyugdijmegtakaritasaimat befektettem, miutan sikerult kimasznom a 6600 Ft-os otp poziciobol.

    VálaszTörlés
  17. Addig okoskodik KGB amig beirja magat is a koltsegvetesbe a Fospumpa, aztan vege lesz mint a maganyugdijpenztarnak.

    VálaszTörlés
  18. KGB, pilótajátéknál nem árt egy erős kéz, mely kiveri a zsét a bankárból.

    VálaszTörlés
  19. A HANGYA ÉS A TÜCSÖK

    A novemberi szél a zörgő faágakról éppen az utolsó fonnyadt-száradt leveleket tépte le, amikor az erdőszélen találkozott a tücsök és a hangya. A hangya kicsit kopott, naftalin szagú, de panofixbéléses télikabátot viselt - júliusban vette leszállított áron a Bizományi Áruházban, akár a vízhatlan síbakancsát -, a tücsök viszont láthatóan didergett vékony és béleletlen vászondzsekijében. A tücsök zsebre dugott kézzel álldogált, mert kesztyűje sem volt.
    - Jó napot, tücsök szomszéd - mondta a hangya. - Ahogy elnézem, nem izzad bele a kabátjába...
    - Bizony, hideg van, hangya szomszéd - válaszolt vacogva a tücsök. - Ez a szél az ember csontját is átjárja...
    A hangya megigazgatta bőrkesztyűs kezével a sálat a nyakán.
    - A feleségem kötötte - mondta. - Ügyes asszony: nézi a televíziót és közben mindig köt vagy horgol valamit. Maga, úgy tudom, nőtlen és albérletben lakik...
    - Hát igen - bólogatott a tücsök -, tudja, én mindig csak hegedülgetek, másra nemigen marad idő...
    Cigarettásdobozt kapart elő a zsebéből, és odakínáIta a hangyának.
    - Köszönöm - rázta a fejét a hangya. - Több, mint három hónapja, hogy leszoktam a dohányzásról. Nemcsak haszontalan, az egészségre káros szenvedély ez, de pénzbe is kerül. Egy doboz cigaretta árából megreggelizhet, vagy megvacsorázhat a magamfajta kétkezi munkás. - Megköszörülte a torkát. - Úgy tervezzük a feleségemmel, hogy jövőre nagyobbra cseréljük a lakást. Központi fűtés, telefon, közvetlen földalatti járat a szemétdombhoz...
    A tücsök cigarettára gyújtott.
    - Aki nyáron hegedül, míg mások megfogják a munka végét, hogy vigyék valamire az életben... - A hangya megcsóválta a fejét. - Talán azt gondolta, kedves tücsök szomszéd, hogy ebben az évben nem is lesz tél?
    - Egy hét múlva elutazom - mondta a tücsök -, csak úgy május felé jövök haza...
    - Elutazik? - csóválta a fejét a hangya. - Valami rokoni meghívás, kedves szomszéd?
    - Nem járok én vendégségbe - mondta a tücsök -, csak hegedülgetek otthon, gyakorlok...
    - Elárulná, hová utazik? - mosolygott rá a hangya.
    - Párizsba - mondta a tücsök.
    - Párizsba?
    A hangya kerekre tágult szemmel a tücsökre meredt.
    - Tréfál, kedves szomszéd? - kérdezte kissé emelt hangon. - Miből telne magának arra, hogy Párizsban töltse a telet?
    - Meghívtak... a Conservatoire... - mondta a tücsök. - Hangversenyeken hegedülök...
    A hangya a földre szögezte a szemét, hallgatott egy darabig, aztán kérlelő hangon megszólította a tücsköt:
    - Tekintettel a régi ismeretségre... elintézne egy számomra fontos ügyet?
    - Kérem, nagyon szívesen... - biztatta a tücsök - csak mondja, szomszéd úr...
    - Arra kérném - mondta a hangya -, hogy Párizsban keresse fel La Fontaine urat, és mondja meg neki, hogy nyalja ki a seggem.

    VálaszTörlés
  20. Jelzem, aki kommentelni tud itt, az postolni is tud.

    Ezzel veletlenul se akarom a gyulolt Doomhammernek azt sugallni, hogy hosszu kommentjebol csinaljon postot, csak megjegyzem, hogy ez eppen lehetseges lenne.

    VálaszTörlés
  21. De ezt egy Hajnóczy Péter nevű alkoholistától loptam, így elég volt csak egy kommentben...

    VálaszTörlés