2011. augusztus 17., szerda

Világfaló

Lenyugszik és felkel a nap, kiárad és visszahúzodik a folyó, földbe kerül, megnő és termést hoz a bütyökmag, felnő, termel majd meghal az ember. Az életünket ciklusok fonják be és tulajdonképpen dolgozni is azért megyünk, mert a ciklus adott pontján éppen azt kell tenni. Majd pont a kapitalizmusnak ne lenne ciklusa?

Van neki és ezt a már sokat emlegetett Kondratyev írta meg (nevét néha tévesen Kondratyjevnek is betűzik), ki is végezték érte. Ő azt gondolta, a kapitalizmusnak azért vannak ciklusai, mert amikor változik a technológia, akkor a váltás válságot okoz. Sok fontos gondolkodó viszont azt gondolja, hogy válságok akkor vannak, amikor egyet távolodunk a természettől. Szakrális vaskorelőtti elődünk még a tulajdon tíz körmével marta le a bütyökmagot a szívós kérgéről, ilymódon illesztve be önmagát a bütyökmag-cserje és a természet közé. Ma már számítógéppel automatizált hatalmas bütyökmag-buldózerek szedik fel a termőréteget a bütyökmaggal és az ott megtelepedett létközösséggel együtt, hogy aztán azt ontológiai darálóba téve létminőségében elpusztítsák és azonnal bütyökmagkrémet gyártsanak belőle. Az a szerencsétlen nádi poszáta vagy fürge csele, amelyik a bütyökmagföldön akarta volna a természet körforgását továbblendíteni csupán "hulladékként" végzi.

Ez a technológiai hullámhegy hozta létre a szupermédiát is, hogy a bütyökmag-buldózer kezelője, akinek más dolga sincs, mint megnyomja a "Pusztíts!" feliratú piros gombot a gépen, a napi létmegszüntetés után álvalóságokba merüljön. Eközben milliárdok éheznek vagy nem tudják törleszteni a frankhitelüket a gépszörnyetegek miatt. Vagy azért, mert a buldózerek kenőanyagául a vérüket használják fel, vagy azért, mert ilyen gépük nekik nincs és a kézikapával művelt bütyökmag szánalmas jövedelme még egy nejlonzacskónyi levegőre se elég.

Kondratyev egy dolgot felejtett el. Minden ciklus után rosszabb lesz. Ez a ciklus most valami olyanra készül, ami létminőségünket pusztítja majd el. Az egész világ megalázottjai és megszomorítottjai, de még a globális középosztály vére is arra kell, hogy egy soha nem látott gépezet épüljön.

Egy világfaló. Ami megeszi a Földet.

Elő a kőtörő kalapácsokat, gépromboló testvéreim!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése