2010. október 7., csütörtök

Szeretetjószág

Savanyú a szőlő. Pang annak a megmondóipar, akinek a terméke nem piacképes. Bezzeg aki megállja a helyét a Piaci Versenyben, annak nincsenek ilyen gondjai.

Leltárt kell csinálni, mielőtt a szivattyú mindent kiszív. És ha már leltárt csinálunk, akkor nagyon vigyáznunk kell, ki ne feledjünk valamit.

Egy ország esetén például a humánjavakat.

A Piac és a Verseny fétisisztái egész társadalmakat pusztítanak el azzal, hogy nem veszik figyelembe a humánjavakat. Azt hiszik, hogy minden a pénz meg a kettős könyvelés, holott több dolgok vannak a Főkönyvben, mintsem az ő csekély értelmük álmodni képes.

Azért hanyatlunk, mert a humánjavak nem lettek forintosítva. Ha a szeretetjószág is forintosítva lenne, akkor a Piaci Érdek az lenne, hogy termelődjön több ebből a jószágból, akár a pénztőke kárára is. Így oldaná meg Pacioli kettős könyvvitele a szeretethiányt, egy hozzám hasonló piacfétisiszta így lehet szeretetfétisiszta is egyszerre.

Vegyünk csak egy konkrét példát az országleltárból.

Egy kedves szó: 2000 Ft.

Ez eddig az országleltárból kimaradt. Nem lehetett piaci alapon kedvesszó-kampányt indítani, mert a kedves szónak nem volt ára. Most, hogy van ára, be lehet írni a követel rovatba és az ilyen leltár fölött a Piac már mondhat ítéletet. Be lehet szállni a Versenybe, hogy ki mond több kedves szót minél kisebb fajlagos költséggel. Ki lehet számolni, ér-e annyit egy kínai kedves szó, mint amennyivel kevesebbe kerül.

És akkor mindannyian büszkén felvállalhatjuk, hogy az élet szerintünk egy kíméletlen Verseny egy bazinagy Piacon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése