2011. augusztus 8., hétfő

A helyes út

Egyesek úgy vélik, minden kulturális értéket támogatni kell, függetlenül attól, hogy az számunkra kedves-e vagy sem. Mások pedig ...

Frászt! A történelem világosan megmutatta a helyes utat. Vegyük például a Stuart-házi uralkodókat. Egyesek úgy vélték, hogy ők idegenszívűek, Bretagne-ból érkeztek. Aljas rágalom. Amint azt 1577-ben Holinshed kimutatta, ősük már Hitvalló Eduárd idején is ősskót nagyúr volt. Egyesek úgy vélik, hogy ez az ős csak kitaláció, sohasem létezett. Mások viszont ...

Amint Angliában is hatalomra kerültek a Stuartok, rögtön akadt egy jóravaló színműíró, aki feldolgozta a témát, tisztára mosva a Stuartok ősét a ferdítésektől, és hangsúlyozva a Stuart ház uralkodásának eleve elrendelt voltát. Nem ingyen tette persze, de hát a kulturális támogatást ki kell érdemelni.

Sajnos a Stuartok még nem ismerték a Nemzeti Konzultáció eszmevilágát, így uralmuk alig 100 év múlva véget ért. Viszont a darabot ma is játsszák. Macbeth a címe.

11 megjegyzés:

  1. Nicsak, új szerző?
    Cuki az avatarja :)

    Egész jól ír. Mondanivalója sejtelmesen, fenyegetően homályos, pajzsként pedig Sexpírt tartja maga elé - ügyes :)

    De hogy se egy rongyos linket, se egy diagramot nem volt képes a posztba illeszteni, az felháborító! >:I

    VálaszTörlés
  2. "De hogy se egy rongyos linket, se egy diagramot nem volt képes a posztba illeszteni, ..."
    Sajnos csak olyan közhelyes linkjeim vannak, mint ezek itt például:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Banquo
    http://en.wikipedia.org/wiki/King%27s_Men_%28playing_company%29
    Ténylegesen ebből dolgoztam:
    http://www.amazon.com/Macbeth-Signet-Classics-William-Shakespeare/dp/0451526775
    Jó, nem jó, valahogy ez akadt a kezembe, mint kis méretű, könnyen hordozható olvasmány.
    ----------
    Ja igaz is, köszönöm kedves szavait :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jo post, igazan aktualis. Hianyolom a londoni zavargasokkal valo kapcsolatok targyalasat. Ez a Machbeth is boltokat tort fel?

    VálaszTörlés
  4. T. Szerző!
    Ne hagyja magát elbizonytalanítani KGB hihetetlen tájékozatlanságától! Minden művelt olvasó tudja, hogy Machbeth bankokat tör fel.
    Ettől szellemes a történet.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Banquo.jpg

    VálaszTörlés
  5. KGB: nem ez Machbeth egy munkasparti kepviselo volt, azt hiszem Edinburgh North and Leithbol, es mint ilyen egyreszrol tamogatta az imperialista rablohaborut Irak ellen masreszrol pedig komoly felelosseget visel az Egyesult Kiralysag elszabadulo allamadossagaert (amelyet egyreszrol a Birodalmi Kozpont tett el masreszrol ugye a rablohaboru koltsegei vittek el.)

    VálaszTörlés
  6. Szomoruan latom, hogy maguk keptelenek konstruktiv kommentekkel erteket hozzaadni a posthoz. Itt most nem bankrablasrol vagy iraki haborurol van szo, hanem a londoni zavargasokkal valo kapcsolatrol, amitol a post rajta tartja az ujjat a tortenesek utoeren.

    Machbethet hogyan lehet kapcsolata hozni a fosztogatokkal?

    VálaszTörlés
  7. Nem erti KGB? Ez a Machbeth egyreszrol tamogatta a multikulti, masreszrol pedig imperialista rablohaborukba ontotte a penzt, amelybol igy nem jutott az egesz tarsadalmat eltarto feher munkasosztalynak. Ellenben a globaloszemetdomb ragcsaloi es gilisztai, vagyis a bevandorlok, felbatorodtak, hiszen a "brit" kormany gyavan meghunyaszkodott. Ezt latja most.

    Viszont elobb utobb felkel Liverpool, Manchester es Glasgow nepe. Es akkor majd a birnami erdo London ellen vonul egyszerre takaritva el a bankokat es bevandorlokat. Az lesz majd tortenelmi pillanat.

    VálaszTörlés
  8. Nem, Bézé, ne erőlködjön. Elmélete szokás szerint nagyon tetszetős, de Machbethet legfeljebb a bankópréssel lehet kapcsolatba hozni. Ez van.
    Ellenben kérem, szóljon a birnami erdőnek, hogy ha Londonban végzett a takarítással, hozzám is jöjjön.

    KGB, Maga pedig legyen szíves, ne sértegesse a kommentelőket, mert a végén ahelyett, hogy ide írogatnánk, fogjuk magunkat és átruccanunk Londonba. Állítólag ott most egészen jutányos áron lehet tök jó cuccokhoz jutni egyenesen a kirakatokból.

    VálaszTörlés
  9. Leskelodo, a jo cuccokat illetoen igaza van. Nekem is ... de ebbe most nem megyek bele.

    Bz249, ne hallgasson Laskelodore, szerintem az otleteben van huzas. Es ha Machbeth egy bevandorlo lenne, aki elobb szetveri a skot boltokat, aztan a megjelennek a panzelozott rendorsegi jarmuvel a birnami erdo iranyabol?

    VálaszTörlés
  10. Esetleg privatizalhatna is ez a Macbeth, aztan meg leepiti a skot szocialis ellatorendszert, megvonja a skot rendorok korekedvezmenyes nyugdijat, iskolakat zar be es atjatsza a skot egeszsegbiztositast egy csoport gyanus kulfoldinek.

    VálaszTörlés
  11. Ezt Machbeth mind csinalta? Mondjuk tokmindegy, az olvasok 90%-a mindent be fog venni a kulfoldi nev meg Sekszpir hatasara. Az ellenseges kommenteloket meg majd en kicsinalom.

    VálaszTörlés