2014. március 21., péntek

Közjó

Sok kérdést már megoldottunk, autóból és lakásból nem kell több az embereknek. Azt tapasztaljuk azonban, hogy a népnek gyakran hiányérzete van és ha van elég autójuk, lakásuk és fridzsiderük, akkor miből fakadhat ez a hiányérzet? Kenneth Rogoff, a pedigrés amerikai szerint a kapitalizmus nem tudja kezelni a túlsúly problémáját. A túlsúly kérdését egy teljesen új közgazdaságtannak kell megválaszolnia.

Az elmúlt század régi, elavult közgazdaságtana szerint az egyént az érdekei vezérlik. Ez a közgazdaságtan azonban nem tudja megmagyarázni, hogy ha az egyénnek az az érdeke, hogy egészséges legyen, akkor miért eszik túl sokat (vagy miért mozog keveset)? Vagy ha az édesanyának az az érdeke, hogy eleget aludhasson, akkor miért szül gyereket? Vagy ha egy tanárnak az az érdeke, hogy egyedül ő tudjon bizonyos dolgokat, akkor miért tanítja meg a diákjainak?

Világos, hogy az önérdek gonosz ereje mellett áramlik a szeretet pozitív ereje, ami magyarázatot ad a világban történő jóra is. A kérdés, hogy a francia forradalom óta terrorizáló véleményterroristák miért akarják ontológiailag megsemmisíteni azokat, akik őszintén beszélnek a gonosz birodalma, a globálisok, a bankok, a szefárdok és az idegenek szerepéről abban, hogy az önérdek gonoszsága vehesse át a világ felett a hatalmat?

Így aztán nehéz lesz a magyar fejekbe beletölteni, hogy van jóság gazdasága meg van a gonosz gazdasága. Az utóbbi elpusztítandó, természetesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése