2011. június 28., kedd

Kína jó fej

Itt volt a kínai miniszterelnök és habár Orbánék megint gyomorforgatóan viselkedtek, de a lényeg az, hogy Kína jó fej. Kína dekopírfűrészt gyárt meg mobiltöltőt, amiből mindannyian részesedünk, még a Kína-utálók is.

Igaz ugyan, hogy szuperhatalom, de ez teljesen másmilyen szuperhatalom. Szemben Moszkvával, Washingtonnal vagy Berlinnel, Kína nem akar nekünk megmondani. Szinte alázatosan nyújtja a pénzét kék szegélyű kistányéron, fogadnánk-e el. Költsük csak el, amire tetszik, lapostévére, autóra, lakásra, a kölcsön feltételei úgyis olyanok, hogy könnyedén visszafizethetjük. Szemben a mocsok nyugatiakkal, akik mindenféle feltételeket szabtak a kölcsön mellé, például hogy ha elköltjük lapostévére, autóra, lakásra, akkor vissza kell fizetni. A különbséget csak az nem látja, aki betegesen utálja a kis kínaiakat.

Kína még csak katonailag se fenyegető. Igaz, hogy van atomfegyvere, műholdakat lő szét, repülőgéphordozót épít és övé a Föld legnagyobb létszámú hadserege, de igazából nem akarnak ők semmi rosszat. Ezt nekem, mint fegyverszakértőnek elhihetitek. Kína nem akar senkit elfoglalni, legfeljebb Tajvant, Vietnamot, a Spratly-szigeteket és Észak-Koreát, de ezek a helyek mind nagyon messze vannak, a pénzük pedig ide jön helybe. A pénzükből pedig ugyan, mi rossz lehet? De tényleg, mi rossz?

Kína keleten van, de ez nem tévesszen meg senkit. Kínával a nagybetűs Nyugat türemkedik be hozzánk, csak keleti irányból. Ravasz, de aki úgy látja a dolgokat, ahogy kell, az rögtön megérti az összefüggéseket. Kína mintegy a nyugatos polgárosulás ágense és megálljt parancsol Orbán Viktornak is, amikor el akarja azt kúrni.

Tulajdonképpen roppant hálásak lehetünk, hogy egy olyan nagy, gazdag, büszke ország, mint Kína egyáltalán szóba áll olyan szar kis szemétdombbal, mint mi vagyunk. Pedig nem is a mi érdemünk. Ha nem lennénk Európa peremén, le se szarnának minket.

De szerencsére ott vagyunk a peremén.

Húzzuk ki magunkat és legyünk büszkék erre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése