2011. szeptember 4., vasárnap

Mi a magyar gazdaság?

Ebben az írásban arra teszek kísérletet, hogy bebizonyítsam, a magyar gazdaság nem létezik.

Miközben a kedves olvasó ezt a szöveget olvassa, oxigénben dús gázkeveréket (levegőt) szív be (amíg a Birodalom azt is el nem szivattyúzza!). Mivel Ön a természeti környezetével szimbiózisban él, a szervezetében ténykedő aktorok az oxigént széndioxiddá értéknövelik. A termelési tevékenység profitját úgy fekteti be az olvasó - nagyon okosan - hogy internalizálja ezt az eszmefuttatást és nem hagyja, hogy a szemétmédia agyromboló infószemete kártékonyan befolyásolja a belső termelési folyamatait.

Ebből is látszik, hogy amit "magyar gazdaságnak" neveznek, az egy tök lényegtelen darabkája annak a gigászi gazdasági ökoszisztémának, amit életnek nevezünk. Szeretettermelés zajlik globális méretekben, azonban a szeretetjószág nem szivattyúzódhat hatalmi központokba, az csak lokálisan elfogyasztható. Például a sarki bolt csinos pénztárosnőjére érdemes rámosolyogni, mert ő annyival több és fényesebb mosolyt küld vissza, amit csak kétszámjegyű reálhozamokkal lehet leírni. Próbálja meg valaki ezt a profitot realizálni Budapest-New York viszonylatban és rájön, hogy a globális szeretetgazdaság lokális szeretetfogyasztási ökoszisztémák nélkül egy nagy humbug.

Nem is véletlenül van világválság.

A fenti lét-ökofilozófiai fejtegetésből logikusan következik, hogy a frankhiteleseknek a lakást nem hitelre kellett volna kapniuk, hanem ingyen. A mohácsi csatavesztés óta egyszerűen nincs beleépítve a fizetésekbe egy olyan minőségű lakóhely, amit én elfogadhatónak tartok. Évszázadokon keresztül szúrták ki a magyar többségi szállásterület-lakók szemét füstös konyhával, hosszúházzal, a legutóbbi időben pedig lakóteleppel.

Magyarország viszont többet érdemel. Elő- és hátsókertet, cirkofűtést, kocsifelhajtót, garázst, családi autót. Ezt nem építették be a fizetésekbe, ezért volt kénytelen a néptörzs az igényeit frankhitelből kielégíteni. Ebből pedig csak egy dolog következhet.

Hogy ami jár, az jár és fizessen valaki más.

14 megjegyzés:

  1. Ezt írta: "Magyarország viszont többet érdemel. Elő- és hátsókertet, cirkofűtést, kocsifelhajtót, garázst, családi autót. Ezt nem építették be a fizetésekbe, ezért volt kénytelen a néptörzs az igényeit frankhitelből kielégíteni. Ebből pedig csak egy dolog következhet. Hogy ami jár, az jár és fizessen valaki más."

    Ez még mindig csak egy Tota W paródia, vagy pedig egy mélyebb igazság Swifti kifejtése?

    VálaszTörlés
  2. Orangutan, lenezem magat. Magat ezuttal lefokozom emberszabasubol foemlosse.

    Nezze mar meg a linket az elso mondaton! Ezt szemelyesen Laszlo, a Professzor ihlette.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg elkalandozott a figyelmem.
    Ettől függetlenül nekem úgy tűnik, hogy az utolsó 2 bekezdés (amit idéztem az előbb) mentalitásunk legmélyebb bugyrairól szól. Úgy érezzük, hogy nekünk is a nálunk gazdagabb országok szintjén kell élnünk, és elfeledkezünk arról, honnan jöttünk (a lakosság alsó harmadának éhezésétől indultunk a 20- század elején) és hová jutottunk (a lakosság alsó tizede még mindig éhezik)

    VálaszTörlés
  4. Orangutan, azert nem erti meg a problemat, mert azt nezi, hogy mi jut es nem azt, hogy mi jar. Jar-e nekunk mindaz, amit felsoroltam? Jar, meg tobb is. Ha ebben megegyeztunk, akkor csupan csak az a kerdes, hogyan lehet ra a javakat megszerezni. Nyilvanvaloan ugy, hogy elvesszuk azoktol, akik meltatlanul sokat markolnak a kozosbol - a kozos alatt itt a Fold Urhajo teljes gazdagsagara gondolok. Ott van peldaul az amerikai idiota kozeposztaly. Megerdemlik, hogy haromszor jobban eljenek, mint mi? Generalnak annyi Hozzaadott Erteket? A loturot generalnak.

    Tehat el lehet venni toluk, ami nekunk jar.

    VálaszTörlés
  5. Közben belenéztem az eredetibe. Még soha semmit sem olvastam ettől a Bogártól, így roppant viccesnek találtam.
    „Ez a, nap mint nap rutinszerűen használt kifejezés (vagyis a „magyar gazdaság”) csupán üres fikció, hiedelem, babona.”
    „A rendszerváltásnak nevezett birodalomváltás neoliberális hatalomideológiája ...”
    „Ráadásul aljas indokból, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel arra biztatta ...”

    Ki kit parodizál? Bogár KGB-t, vagy KGB Bogárt? Mivel hogy a KGB írásokban legalább van értelem és logika.

    VálaszTörlés
  6. Főemlős, zavarba hoz engem.

    László, a Professzor vagy Árpi, a Fegyverszakértő olyan magasságokban lebegnek felettem, egyszerű kis blogger felett, hogy innen lentről szinte alig látszanak. Vegyük csak Lászlót, a Professzort, aki MSZMP-tag volt, aztán MDF parlamenti képviselő, aztán az első Fidesz-kormány alatt politikai államtitkár, aztán professzor egy egyetemen, most pedig a második Fidesz-kormány Fő Ideológusaként osztja az észt egy országos napilapban.

    Az én dolgom csupán az, hogy a megnyilvánulásaikba kódolt végtelen bölcsességet a szerény képességeim szerint megpróbáljam kihüvelyezni a blogolvasók számára.

    VálaszTörlés
  7. " Az én dolgom csupán az, hogy a megnyilvánulásaikba kódolt végtelen bölcsességet a szerény képességeim szerint megpróbáljam kihüvelyezni a blogolvasók számára."

    Azaz következetesen végiggondolni a sejtelmesen félbehagyott gondolatfoszlányokat.

    Kezd nekem is rémleni, hogy hallottam már a professzor nevét áhítattal kiejteni, olyan hangsúllyal, mint valaha Marxét.

    Vajon hányan olvashatják ezt a blogot? És vajon van-e köztük Bogár-hívő is?

    VálaszTörlés
  8. "Azaz következetesen végiggondolni a sejtelmesen félbehagyott gondolatfoszlányokat."

    A bolcsek iranti tisztelet meghazudtolasa lenne, ha en a sajat gondolataimat osszekevernem az ovekevel. Itt legfeljebb arrol lehet szo, hogy senki se olvassa vegig hetrol hetre honapokon at a sok bolcsesseget, a gondolati mu pedig egy megmondasbol nem bomlik ki a maga teljessegeben.

    Magamnak csupan az irattaros es tanitvany szereny szerepet szanom.

    VálaszTörlés
  9. Visszaterve az olvasokra. Laszlo, a Professzor barmely hive boldog lenne, mivel a gondolatisag a maga teljessegeben van kozvetitve. Nezze meg Nevtelen kommentarjait ez alatt a bejegyzes alatt.

    Valamikor 2007-ben meg Arpi, a Fegyverszakerto is orult a rajongoi blogjanak, sajnos a kapcsolat 2007 nyarara annyira megromlott, hogy automatikusan kitiltott a blogjarol mindenkit, aki csak emliteni merte a Tirpakblogot. Miert, nem ertem.

    A blogot naponta nehanyszor 10-tol nehanyszor szazig olvassak, fuggoen a tematol, tovabba attol, hogy milyen ugyesen sikerul reklamoznom. A nyaron volt egy kis punnyadas, meg a tavalyi koltozes se tett jot az olvasottsagnak.

    VálaszTörlés
  10. Latjak milyen kemenyen ellenallunk az IMF es az EU diktatumainak? 130 %-at teljesitettuk eddig az eves hianycelnak.

    Elvileg ez egy elborzaszto szamnak hangzik, azonban itt jon a trukk, ez a hianycel egyreszrol ugye egy virtualis penzben kifejezett valami, amibol a kormany valos eletszinvonalat novel a neptorzs szamara. Mert mirol is van szo: nincs eleg penz, tehat adni kell a neptorzsnek, marpedig ez a vilag legegyszerubb dolga lenne. Penzt kell nyomtatni az allam megteheti.

    Jellemzoen egyebkent a Birodalmi Kozpont is ezt csinalja, a Halozat anyagi problemaira nem a megszoritassal valaszolnak, ahogy minket utasitananak, hanem egyszeruen adnak nekik penzt, ha egyszer hianyzik szamukra. Aztan a kulonbozetet majd behajtjak szivattyuzasbol. Egy modon allhatunk ellen, ha mi is penzt adunk a Szakralis Neptorzs tagjainak.

    VálaszTörlés
  11. Nem értek egyet, bz249. A szakrális néptörzs szemét nem szabad virtuális pénzzel kiszúrni. Hiszen az csalás lenne. Attól, hogy a Birodalom a belső gyarmatán, az USA-ban ezt csinálja az idióta középosztállyal,mi nem süllyedhetünk le a szintjükre.

    Csakis aranyfedezetről lehet szó. Oda kell menni a legelső birodalmihoz és el kell venni tőle. Mondjuk egy banktól.

    VálaszTörlés
  12. KGB: a lenyeg nem a penz. Azt nem lehet megenni, meg az aranyat sem. A lenyeg az aru es a szolgaltatas. A Birodalmi Kompradorszivattyu mukodesenek a lenyege, hogy elviszattyuznak tolunk mindent, az asvanykincseinket, az agyainkat, a foldjeinket, a levegonket es cserebe adnak virtualis penzt.

    Viszont, ha a Szakrális Néptörzset ellatjuk virtualis penzzel, akkor mar nem dolnek a be a kompradorugynokok virtualis penze jelentette csabitasnak es egyszeriben a valoban fontos dolgokra fognak koncentralni. Peldaul az Alaptorveny Asztalara.

    VálaszTörlés
  13. Aha, most már értem! De hiszen ha a Birodalom gyárthat dollárt, akkor miért ne gyárthatna Magyarország is dollárt! A francia frankkal már egyszer sikerült.

    VálaszTörlés
  14. Tűnődöm, hogy a szoclib hetilapok miért hallgatják el a nagy Professzor működését. Ugyan nem 100%-os az ismeretem a szoclib hetilapok cikkanyagáról, de azért úgy tűnik, nagy a némaság körülötte. Bár talán ha KGB írna egy vitriolos cikket, az ÉS vagy a MANCS leközölné. 17.000 ill. 25.000 olvasó lenne a jelenlegi pár-tíz vagy párszáz helyett. Persze kibicnek semmi sem drága; én speciel nem mernék ilyet írni, mert mindjárt nem kapnék több állami pályázatot az elkövetkező 1-20 évben, és a meglévő szőrözését is megkezdené Budai úr, a zugügyvéd.
    -----
    Mindegy, a némaság vszínű okáról akartam itt elmélkedni.
    Egyszer régen bedobtak hozzám egy Demokratát. Általában az ilyesmit azonnal át szoktam tenni a jobboldali érzelmű szomszédok postaládájába, de erre a számra valaki kézírással ráírta a nevemet és lakcímemet. Úgyhogy ától cettig átnéztem, keresve benne az üzenetet. Kurva unalmas volt, és semmi eredmény. Egy cikk nem volt csak unalmas: a végén egy Lovas nevű fasz arról elmélkedett, hogyan lesz majd eltávolítva az a bíró, aki csak közmunkabüntetést adott a Hősök terén lévő keresztet lefűrészelő gimnazistáknak. Itt azt szerettem megtudni, hogy mégis minek minősül a dolog, és erre mennyi a kiszabható –tól –ig tartomány fiatalkorú elkövetőnek. Irodalomtörténetből ismeretes, hogy 80 éve még volt vallásgyalázás, mint bűntett, de hogy visszahozták-e ezt Antalék és Orbánék? Ilyen konkrétumok sajnos nem voltak a cikkben; gondolom a célközönség nem igényelte, csak a puszta felháborodás és fenyegetőzés. Mindenesetre továbbítottam a példányt a Nyilvánosság Klubnak azzal, hogy talán nem helyes a bírókat ennyire nyilvánosan fenyegetni. Azt a választ kaptam, hogy nem érdemesítik ezt a faszt (Lovas I) arra, hogy 1 percig is komolyan vegyék.
    Talán ez lehet az oka a Bogárt övező némaságnak is, még a MANCS utolsó oldalán, a Szüret rovatban sem idéznek tőle, pedig lenne mit.

    VálaszTörlés